iTunes

Opening the iTunes Store.If iTunes doesn’t open, click the iTunes icon in your Dock or on your Windows desktop.Progress Indicator
Opening the iBooks Store.If iBooks doesn't open, click the iBooks app in your Dock.Progress Indicator
iTunes

iTunes is the world's easiest way to organize and add to your digital media collection.

We are unable to find iTunes on your computer. To download and subscribe to Schloß Schönbrunn - Раскошне просторије репрезентативног спратa (пианo нобил by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H., get iTunes now.

Do you already have iTunes? Click I Have iTunes to open it now.

I Have iTunes Free Download
iTunes for Mac + PC

Schloß Schönbrunn - Раскошне просторије репрезентативног спратa (пианo нобил

By Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

To listen to an audio podcast, mouse over the title and click Play. Open iTunes to download and subscribe to podcasts.

Description

Још у 17. веку су Хабзбурговци на овом месту поседовали летњиковац, који је уништен за време друге опсаде Турака 1683. године. Након победе над Османлијама, цар Леополд их је овластио барокног архитекту Јохана Фишера од Ерлаха (orig. Johann Fischer von Erlach) да изгради ловачки дворац. Николаус Пакаси (orig. Johann Fischer von Erlach) је пола века касније по налогу Марије Терезије реновирао и преуредио Шенбрун у стилу рококоа. Она је овде проводила летње месеце са својом дворском свитом, која је бројала преко 1500 особа. Уређење просторија дворца је у великом делу одређивала сама царска породица чиме историја дворца до дана данашњег остаје жива и подсећа на културу живљења и свакодневицу Хабзбурговаца. И наследници Марије Терезије су овде оставили своје трагове, пре свега њен прапраунук цар Франц Јосеф, који је рођен у Шенбруну и након 68-годишње владавине ту и преминуо. Када стигнете на први спрат, скрените десно у такозвану собу рибље кости. Кроз прозор се види велико царско двориште, које припада Дечјем музеју а у ком посетиоци много тога могу да сазнају о свакодневници на царском двору и да сами нешто испробају. Кроз отворена врата можете бацити поглед на ађутантску собу. Главни задатак ађутанта је био да цару на најбржи могући начин достави све војне информације. Са тим положајем, да се наслутити разлог његовог цару блиског смештаја.