100 episodes

Max Landergård och Caroline Thunved intervjuar Sveriges viktigaste människor i kommunikationsvärlden just nu.

Kommunikationspodden AB Storstad Medieproduktion

    • Management

Max Landergård och Caroline Thunved intervjuar Sveriges viktigaste människor i kommunikationsvärlden just nu.

    IKEA i jakten på det nya folkhemmet

    IKEA i jakten på det nya folkhemmet

    Sedan millennieskiftet har Sveriges befolkning förändrats i grunden. IKEA är mitt uppe i en studie där de besöker människor med ursprung utanför Sverige för att se hur det nya folkhemmet ser ut. Linda Vikström Nielsen är kommunikationschef för IKEA i Sverige och idag besöker hon Kommunikationspodden för att prata om projektet.
    - De många människorna i Sverige har förändrats väldigt mycket de senaste åren och vi kände att vi har inte riktigt koll. För att förstå livet hemma har vi besökt olika hem under 50 år och ställt frågor. Som vad har ni för drömmar med ert hem, vad bråkar ni om, vad behöver ni i tvättstugan och så vidare. Därför jobbar vi utifrån ”de många folkhemmen” där vi är ute i Sverige och möter människor som inte har någon stark relation till IKEA eller som kanske inte ens känner till IKEA, säger Linda Vikström Nielsen.
    Lyssna på hela berättelsen, och om hur det var när Linda träffade Ingvar Kamprad för första gången.

    • 52 min
    Så bildar du opinion med noll kronor i budget

    Så bildar du opinion med noll kronor i budget

    Silvia Kakembo är dagens gäst i Kommunikationspodden som handlar om opinionsbildning.
    Som nyutkommen författare till boken ”Mellan drömmen och slitet”, gästar Silvia Kakembo Max Landergård och Caroline Thunved i studion för att prata om att du inte alltid behöver en massa pengar för att bidra till påverkan.
    - När man ska försöka rada upp metoder för opinionsbildning och påverkan kan det bli tråkigt. Vi som är kommunikatörer vet att man måste addera sin egna personliga touch på sakerna. Men om vi pratar om opinion så är det ganska basic. Till exempel att ta fram data, kontakta journalister, skriva debattartiklar, skapa en manifestation. Så det är ingen rocket science utan det handlar om hur du kommer fram till vad du vill göra och vad du tar fram, säger hon.
     
    Lyssna på hela avsnittet och få dina tips om hur du kommer vidare, i Kommunikationspodden

    • 40 min
    Hur kommunicerar vi med människor i sorg?

    Hur kommunicerar vi med människor i sorg?

    Vågar du prata om döden? I samband med Covid ändrades samtalet och tog en annan form, menar Conny Solberg från Fonus. I veckans avsnitt av Kommunikationspodden pratar vi om det som inte borde vara lika svårt att närma sig.
    Conny Solberg, presstalesperson för Fonus är dagens gäst i Kommunikationspodden och besöker Max Landergård och Caroline Thunved i studion.
    - Om vi går tillbaka i tiden två, tre år så öppnade pandemin upp möjligheten att prata om döden. Sen var det såklart inget positivt med pandemin, men sättet vi pratade om döden öppnade upp, säger Conny Solberg.
    - Jag har alltid varit fascinerad över psykologin som ligger i samråd med döden. Döden har jag aldrig varit rädd för och det har varit väldigt fint, för det har varit så mycket känslor där. Så att ta steget och börja jobba med begravning kändes rätt. Och väljer man det här yrket så är det något man dras till, någonstans har man en känsla av att man kan göra skillnad, säger han.

    • 59 min
    Vad kommer AI-framväxten innebära för kommunikatörer?

    Vad kommer AI-framväxten innebära för kommunikatörer?

    Andrea Lewis Åkerman, kommunikationschef på Google, är dagens gäst i Kommunikationspodden. Med Max Landergård pratar hon om vilka lösningar som finns inom AI just nu, och pratar också om vad framtiden kommer innebära med kommunikatörens relation till AI.
     
    Det blir både konkreta och abstrakta samtal om AI när Andrea Lewis Åkerman besöker veckans avsnitt av Kommunikationspodden. Bland annat glider samtalet in på den etiska aspekten av framtagandet av AI.
    - Vi måste jobba tillsammans och när jag säger det innebär det inte bara att du anställer rätt funktioner till bolaget, utan att du också samarbetar med akademi och politik, säger Andrea Lewis.
     
    Saknas det lagstiftning idag, tycker du, för att reglera AI?
    - AI är för viktigt för att inte reglera. Det är mycket lagstiftning på gång, inte minst inom EU med AI Act. Där behöver man ta vara på möjligheterna men också säkerställa att AI används ansvarsfullt, säger hon.

    • 48 min
    Så blir du bättre på scen och mingel

    Så blir du bättre på scen och mingel

    Föreställ dig en solgul äng, eller en sjö i en skog. Det kan vara en plats att börja på när du förbereder dig inför ett mingel. I sin bok ”Bli ett socialt geni” skriver Isabella Alveborg om presentationsteknik, retorik och mingel.
     
    Isabella Alveborg besöker Caroline Thunved och Max Landergård i Kommunikationspodden för att ge sina tips om hur man kan bli lite vassare i sociala sammanhang.
    - Det viktigaste är att få personer att känna sig grundad. Man kan göra en mindfulnessövning som att ”gå till vattenhålet”. Innan man går ut på scenen eller in på minglet så kan man gå till en toalett eller hörnet av ett kapprum. Blunda, andas och visualisera en trygg plats. Så försöker man tänka på vad man hör och ser i sitt vattenhål, i mitt fall en skogsdunge. Ska man mingla så tänker jag i förväg vilka två eller tre saker jag ska prata om inte mer. Eller om man på scenen ska dra en rapport så sätter man målet, kliver ur sitt vattenhål och sedan in i situationen, säger Isabella Alveborg.
    Lyssna på hela intervjun i veckans avsnitt av Kommunikationspodden.

    • 32 min
    Hur ser man till att information inte blir propaganda?

    Hur ser man till att information inte blir propaganda?

    Finns det något svenskar har mycket åsikter om, efter väder, så är det trafik. Anna Lihr har varit kommunikationsdirektör i tio år vid Trafikverket och i säsongspremiären av Kommunikationspodden träffar hon Max och Caroline i studion.
    Statskontoret gjorde 2023 en utredning som bland annat kollade på kommunikationsarbetet hos myndigheter följer försiktighetsprincipen och matchar statlig värdegrund och satte ljus på begreppet ”beteendepåverkande kommunikation”
    - Hur ska vi på Trafikverket tänka kring det. Låt säga att vi behöver kommunicera följande: ”om du ska ta dig från punkt A till C, så kan du inte åka via B för där pågår ett arbete”. Är det beteendepåverkande, eller är det bara information? Det är beteendepåverkan, men det är samtidigt information från en operativ myndighet som informerar folk om hur de lättast kan ta sig fram. Jag tror man ska passa sig för hårklyveri och se det mer som breda penseldrag. För vi som myndighet måste också ta oss igenom bruset och våga kommunicera modigt för att komma igenom bruset, och samtidigt mappas mot försiktighetsprincipen, säger Anna Lihr.

    • 59 min

You Might Also Like

A-kursen
Emma Frans och Clara Wallin
Dumma Människor
Acast - Lina Thomsgård och Björn Hedensjö
Värvet
Acast
Lära Från Lärda - En fackbok och en författare
Fredrik Hillerborg
Alex & Sigges podcast
Perfect Day Media
Blenda
Svenska Dagbladet