5 episodes

In Schepen aan de Horizon praten Maarten Bronts en Rick van der Kleij met Lykle de Vries en Ronald Mulder over de vreemde rimpelingen die we zien in de hedendaagse economie en samenleving. Van crowdfunding tot 3D-printen en van stadslandbouw tot energiecoöperaties; van alles passeert de revue. En steeds vragen wij ons af: “Wat zien we hier eigenlijk?”

Podcast Archieven - Schepen aan de Horizon Lykle de Vries, Maarten Bronts, Rick van der Kleij, Ronald Mulder

    • Science

In Schepen aan de Horizon praten Maarten Bronts en Rick van der Kleij met Lykle de Vries en Ronald Mulder over de vreemde rimpelingen die we zien in de hedendaagse economie en samenleving. Van crowdfunding tot 3D-printen en van stadslandbouw tot energiecoöperaties; van alles passeert de revue. En steeds vragen wij ons af: “Wat zien we hier eigenlijk?”

    Aflevering 59 – Over volkshuisvesting, met Pieter Bregman

    Aflevering 59 – Over volkshuisvesting, met Pieter Bregman

    Is het niet raar dat we nu, in 2018, in Nederland weer woningnood hebben? Dat de huizenprijzen, en de prijzen voor studentenkamers, maar blijven stijgen? Waarom wordt er niet meer gebouwd? Hoe lossen we dit op? En waarom hebben we eigenlijk geen Ministerie van Volkshuisvesting meer?

    Marloes en Ronald praten met Pieter Bregman, directeur-bestuurder van de Groningse woningcorporatie Nijestee, en een bekend criticaster van het neoliberale woningmarktbeleid van de afgelopen pakweg twintig jaar. Bregman schetst een beeld van een naïef geloof in marktwerking, aangewakkerd door een lobby van projectontwikkelaars en huisjesmelkers. “De huidige toestand van op de woningmarkt is het gevolg van bewust beleid.” Met kennelijke instemming citeert hij een Delftse hoogleraar die voorspelt dat we binnen tien jaar een parlementaire enquête hebben over hoe het zo veer heeft kunnen komen.

    Bregman is overigens wel optimistisch. Er wordt, zeker in Groningen, volop gebouwd, dus de druk op de markt zal verminderen. En bovendien is het politieke tij wat aan het keren. Het wordt steeds zichtbaarder dat “de markt” niet vanzelf alle problemen oplost, en dat volkshuisvesting meer is dan alleen voldoende woningen bouwen. “De overheid” lost trouwens ook niet alles op. Grappig genoeg past de corporatie, als uiting van collectief particulier initiatief en als sociale onderneming, eigenlijk wel weer goed in de tijdsgeest.

    Beluister hier de podcast (of als download): 

    https://sadh.nl/wp-content/uploads/podcasts/SADH-59-Pieter-Bregman.mp3

    Credits:



    * Gastheer: Maarten Bronts

    * Interviewer: Ronald Mulder

    * Stuurvrouw aan wal: Marloes Dekker

    * Techniek: Bob Voorneveld

    * Foto: Harry Cock



    Links, referenties:



    * Onderzoeksjournaliste Mirjam de Rijk maakte vorig jaar voor de Groene Amsterdammer een serie artikelen over het Nederlandse woningmarktbeleid. Het eerste artikel in die reeks behandelt een paar onderwerpen die ook in deze podcast aan bod komen.

    • 54 min
    Alevering 58 – Over duurzaamheid en sociaal ondernemerschap, met Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk

    Alevering 58 – Over duurzaamheid en sociaal ondernemerschap, met Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk

    Ondernemers die zich inzetten om de maatschappij een beetje duurzamer en inclusiever te maken, hebben het niet makkelijk. Toch lijkt “sociaal ondernemerschap” aan een onstuitbare opmars bezig. Wat is het, en wat zijn de uitdagingen? Maar ook: zet het wel zoden aan de dijk?

    Bij hoge uitzondering deze keer twee gasten, “want samen zijn we echt veel leuker”. Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk helpen al vijftien jaar mensen om duurzaamheidsinitiatieven te realiseren. Ze hebben de hele ontwikkeling van “maatschappelijk verantwoord ondernemen” tot “sociaal ondernemerschap” van nabij meegemaakt en zijn als geen ander in staat om de trends op dit gebied te herkennen en te duiden. Dé trend op dit moment, volgens Ineke en Rinske, is het ontwikkelen van alternatieven voor plastic. “De consument begint de overvloed aan plastic nu echt zat te worden, dus daar ontstaat een markt voor alternatieven.”

    Maar sociaal ondernemerschap zelf is misschien wel een nog grotere trend. De wereldverbeteraars van nu zijn geen actievoerders, maar ondernemers. Alleen is hun doel geen maximale winst, maar maximale impact. Dat deze ondernemers zich niet aan de wetten van het kapitalisme houden, zorgt wel voor wat spanningen. Want hoe kom je aan investeerders als winst niet je doel is? En hoe realiseer je maximale impact als je groei niet zo belangrijk vindt?

    Misschien is de rol van sociaal ondernemers vooral om te onderzoeken wat wel en niet werkt, en waar wel en niet een markt voor is. Eén groot gratis R&D-programma voor de Unilevers van deze wereld …

    Beluister hier de podcast (of als download): 

    https://sadh.nl/wp-content/uploads/podcasts/SADH-58-Greenwish.mp3

    Credits:



    * Gastvrouw: Marloes Dekker

    * Interviewer: Ronald Mulder

    * Techniek: Bob Voorneveld



    Links, referenties:



    * De analyse die Rinske en Ineke maakten van 359 recente duurzame initiatieven

    • 58 min
    Aflevering 57 – Lustrumeditie – Over Autonomie en solidariteit

    Aflevering 57 – Lustrumeditie – Over Autonomie en solidariteit

    Deze zomer bestaan wij 5 jaar! Om dit te vieren legden wij aan bij het Noorderzon Festival in Groningen. In de Horatio-tent gingen Marloes en Ronald in gesprek met drie (oud)gasten: Hans Harbers, Thuur Caris en Loes Damhof over de hedendaagse verhouding tussen autonomie en solidariteit.

    Kunnen we spreken van een trendbreuk in globalisering en individualisering? Wat is de rol van technologie daarin? Hoe zit het met de toenemende ongelijkheid in de wereld? Deze en andere vragen passeren de revue.

    Beluister hier de podcast (of als download): 

    https://sadh.nl/wp-content/uploads/podcasts/SADH-57-lustrumshow-SadNzon-2018.mp3

    Credits:



    * Eregasten: Hans Harbers, Thuur Caris & Loes Damhof

    * Interviewers: Ronald Mulder & Marloes Dekker

    * Presentatie: Maarten Bronts

    * Techniek: Johanz Westerman



     

    • 58 min
    Aflevering 56 – Over metabole ziekten, met Terry Derks

    Aflevering 56 – Over metabole ziekten, met Terry Derks

    Vandaag praten wij met Terry Derks. Hij is werkzaam als kinderarts metabole ziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Wat zijn metabole ziekten eigenlijk? Hoe bewerkstelligen deze zich en hoe signaleer je bij kinderen of zij een metabole ziekte hebben? En hoe ziet een behandeling eruit als een metabole ziekte gesignaleerd is bij een kind? 

    Metabole ziekten

    Een metabole ziekte, of wel stofwisselingsziekte, is erfelijk en wordt veroorzaakt doordat enzymen, bepaalde eiwitten, in het lichaam ontbreken. In ons lichaam vinden allerlei scheikundige reacties plaats. Dit gaat eigenlijk bijna altijd goed, maar soms kan het ook fout gaan. Dit kan tot klachten leiden. Veel voorkomende gevolgen van metabole ziekten zijn vermoeidheid, hartfalen, doofheid en blindheid. Kinderen kunnen ook epilepsie ontwikkelen of een groeiachterstand krijgen. Sommige kinderen vertonen gelijk na de geboorte symptomen, anderen pas jaren later.

    Diagnose

    Derks vertelt dat het van belang is om er vroeg bij te zijn bij metabole ziekten. Hierdoor is dan ook de hielprik bij kinderen van belang. In 1974 is de hielprik in Nederland ingevoerd dankzij onderzoek door het toenmalige Academisch Ziekenhuis Groningen. De zeldzame metabole ziekte PKU werd door deze hielprik bij kinderen tijdig gedetecteerd en konden dan ook worden behandeld voordat ze klachten kregen. Hier werd al snel duidelijk dat wanneer men tijdig ingrijpt, door bijvoorbeeld een dieet toe te passen, dat kinderen met PKU een vrijwel normaal leven konden lijden. De hielprik testte vroeger maar op een paar metabole ziekten. Tegenwoordig kan de hielprik veel meer metabole ziekten herkennen. Het RIVM houdt hier een lijst van bij welke metabole ziekten dat zijn.

    Kleine kinderen worden groot

    Wanneer de uitslag van een hielprik afwijkend is kan een kind bij Derks terecht komen. Er moet namelijk vervolgonderzoek gedaan worden. Als blijkt dat het kind daadwerkelijk een metabole ziekte heeft dan moet deze behandeld worden. Derks werkt samen met andere kinderartsen om dan tot een passende behandeling te komen.

    Beluister hier de podcast (of als download): 

    https://sadh.nl/wp-content/uploads/podcasts/SADH-56-Terry-Derks-metabole-ziekten.mp3



    Credits:



    * Interviewer: Bob Voorneveld

    * Stuurman-aan-wal: Ronald Mulder

    • 59 min
    Aflevering 55 – About MindTime with John Furey

    Aflevering 55 – About MindTime with John Furey

    Ever started thinking about thinking? And why people do what they do? John Furey has, and he provides a language, framework and several tools to help do this. It’s called MindTime. In this episode of Schepen aan de Horizon we talk to John Furey. He is the founder and chief architect of the MindTime Foundation. This Groningen based organisation helps people to understand people. To learn more about what MindTIme does and why MindTime does what it does we talk a bit about Furey’s past, present and future.

    Furey was born in the United States, but grew up in Switzerland. He describes the south of Switzerland as kind and pleasant. He grew up in a small town, felt safe and the weather was beautiful. In terms of education Furey grew up in the north of England. Which was a huge contrast to the south of Switzerland. He decided to become a professional photographer: Obtained all the degrees needed and started a photographic company. He felt liberated. In the early 80’s he left England for Sudan, North Africa to help someone he knew. It had nothing to do with photography, but it was ‘John on adventure in Africa’.

    “John on adventure in Africa”

    Furey describes it as an adventure of a lifetime. Keep in mind that there was a lot going on at that time: Civil war in Sudan, a coup in Kenya and in South Africa the apartheid started. Furey eventually left Sudan for South Africa where he encountered the town ships first hand and the uprising of apartheid. He was in his early 20’s when he travelled through Africa.

    It was actually when Furey left Africa for the United States when the thought process of MindTime all started. The following question roomed in his head: How come so few had managed to dominate so many for so long? That question is compelling and it started the process of thinking. The things he had seen and experienced in Africa made his thinking process start. He started thinking about thinking.

    MindTime

    It was 25 years ago that MindTime happened. Furey describes it as a language by which we can understand and explain thinking. It is a theoretical framework of human thinking. It gives us an insight into that thing that allows us as humans to perceive and have thoughts. This sounds very abstract, but in the podcast Furey has a few examples to explain it better.

    “MindTime helps us to understand and perceive what and why people do what they do”

    Survey

    MindTime is already available to us: via a survey. Your profile is being made based on your answers regarding past, present and future. See it as a triangle. Each point represents the forces and dimensions in which we think. We have a drive individually, communally, culturally, societally to create stability so that we create more predictability about what is going to happen and we can base that on what has happened. Blend these three things, past – present – future, so you can try to explain why people do what they do and are going to do.

    The Satori moment

    The Satori moment is a sudden moment where you shift your perceptual awareness. One goes from not understanding; to understanding. Furey tells us that this moment is called the satori moment in zen Buddhism. Furey based the Satori cards on this concept. It entails 45 cards and these cards have words on one side and colour and an image on the other. You select your way through it choosing the words that suit you. When you’re happy with your choice it’s time to turn the cards over. The combination of colours you see represents your blend of the three perspectives: past, present and future. It helps us to understand why we do what we do. These are the tools to help people understand people.

     

    Listen to the full episode here (or as download):

    a href="https://sadh.nl/wp-content/uploads/podcasts/SADH-55-John-Furey-MindTime.

    • 59 min

Top Podcasts In Science

All In The Mind
ABC listen
Sekke Podcast | پادکست سکه
mehdi naji
Drilled
Critical Frequency
پادکست تکامل
Aidin Eslami
پادکست فارسی امروز فهمیدم Emrooz Fahmidam
احمد صديق پور
Discovery
BBC World Service